Blackjackin säännöt – kaikki mitä sinun tulee tietää

Blackjackin säännöt kärjistetysti

Blackjackissä pelaajien tarkoitus on saada käsikorttiensa arvo ylittämään jakajan korttien arvon. Tässä on kuitenkin raja – mikäli korttien numeroiden summa ylittää luvun 21, pelaaja häviää automaattisesti. Mutta jos luku säilyy tämän alapuolella ja pelaajalla on suurempi arvo kuin jakajalla, voittaa hän pelin ja rahapanoksensa suhteessa 1:1. Lisäksi pelaaja voi voittaa, mikäli jakajan käsi ylittää kyseisen arvon. Tasapelissä kumpikaan osapuoli ei voita, vaan pelaajalle palautetaan hänen pöytään lyömänsä panos.

Pelin alussa jakaja jakaa kaikille kaksi korttia.

Jos pelaajan korttien numeroiden yhteissumma on 21, on hänellä kädessään blackjack. Blackjack tarkoittaa pelaajalle automaattista voittoa, jolloin pelaaja saa panoksensa takaisin suhteessa 3:2. Tähän liittyy kuitenkin yksi poikkeussääntö – jos jakajalla on myös blackjack, peli johtaa tasatilanteeseen. Tasapelissä blackjackin saaneelle pelaajalle palautetaan hänen pöytään lyömänsä panokset.

Pelikorttien arvot vaihtelevat. Numerokortit ovat nimellisarvonsa tasoisia, eli kortin numero vastaa sen arvoa. Kympissä ja kuvakorteissa arvo on kymmenen. Ässä puolestaan on arvoltaan yksi tai yksitoista, riippuen kumman arvon pelaaja haluaa tälle asettaa.

Blackjackin ohjeet pelaamiseen

Blackjackin alussa jokainen pelaaja asettaa pöytään panoksen, eli kuinka paljon hän on valmis menettämään rahaa tai vastaavasti voittamaan kyseisen summan moninkertaisena, mikäli voittoarpa suosii häntä. Tämän jälkeen jokaiselle pelaajalle jaetaan kaksi korttia, joista toinen on kuvapuoli ylöspäin.

Peli voi ratketa jo tässä vaiheessa, mikäli joko jakajalla tai pelaajalla on blackjack tai peli on tasan. Muuten peli etenee seuraavin säännöin:

Hit – Anna

Pelaaja saa käteensä yhden lisäkortin.

Double Down – Tuplaus

Pelaaja saa yhden lisäkortin tuplaamalla pöydässä olevan panoksensa.

Stand – Jää

Pelaaja ohittaa oman vuoronsa, eli hän ei tee mitään muuta omalla vuorollaan kuin siirtää sen seuraavalle pelaajalle.

Surrender – Antautuminen

Pelaaja voi halutessaan luovuttaa pelin, saaden puolet panoksistaan takaisin.

Split – Jakaminen

Jakamisessa pelaaja jakaa korttinsa kahdeksi eri kädeksi ja täten tuplaa oman panoksensa. Tämä on mahdollista vain, jos pelaajan kaksi alkuperäistä korttia ovat samanarvoiset. Pelaaja jatkaa kahdella kädellä peliä normaalisti ja halutessaan jakaa jaetun käden uudestaan. Lisäkorttien saamiseen ei ole rajaa, paitsi jos kyseessä on alkuperäinen ässäpari. Tällöin pelaajalla on mahdollisuus vain yhteen lisäkorttiin per käsi.

Insurance – Vakuutus

Pelaaja voi vakuuttaa oman kätensä, mikäli kuvapuoli ylöspäin oleva kortti on ässä. Vakuutuksessa pelaaja lyö pöytään puolet maksamastaan panoksesta. Pelaaja voittaa rahan takaisin kolminkertaisena, mikäli jakajalla on blackjack. Muussa tapauksessa pelaaja menettää vakuutetun panoksen.

Pelin kulku etenee niin pitkään, kunnes kaikki pelaajat ovat Jääneet (jolloin suurimman arvon omaava pelaaja tai jakaja voittaa, kunhan arvo pysyy alle 21:n) tai mikäli pelaajalla tai jakajalla on kädessään blackjack.